Danske SETI@home artikler

Oprettet den 19. august 1999; Opdateret den 12. januar 2001.

Til SETI@home's danske hjemmeside
Til SETI@home's engelske hjemmeside


Z4550441 (Tilladelse til anvendelse af artikler er givet af Politiken og er gældende til den 1/8-2000)

600.000 utålmodige jordboere søger efter E.T.

Politiken 7 juli 1999, 1. sektion side 1


Af Henrik Bay
Mere end 600.000 Internetsurfere over hele kloden er trætte af bare at vente på, at E.T. tager sig sammen til at ringe. De mange computer- og spacefreaks er i dette øjeblik i gang med at analysere lydstumper fra rummet i håb om at finde signaler fra underlige trolde eller andre kontaktsøgende væsener ude i mørket.
Alle jordboere med en hjemmecomputer er velkomne til at deltage i det utraditionelle og ambitiøse forskningsprojekt, som er blevet undfanget i samarbejde mellem en organisation ved navn SETI (Search For Extraterrestrial Intelligence) og University of California, Berkeley. På kort tid er projektet - der har fået navnet SETIhome - vokset fra at være en sjov idé til at blive et verdensomspændende computerprojekt.
Fremgangsmåden er simpel: Du henter et program fra SETIs hjemmeside og installerer det på din computer. Programmet er en såkaldt screensaver og indrettet således, at computeren automatisk begynder at analysere lydstumperne fra SETI, så snart den ikke er i brug til andre formål.
Når du har installeret programmet, modtager du over Internet automatisk lydstumperne, som bliver indfanget på et af verdens største radioteleskoper, der står i Arecibo, en lille by i det nordvestlige Puerto Rico. Når din computer er færdig med analysen, sender den selv resultaterne tilbage til SETI, hvorefter du automatisk modtager nye lydstumper til analyse. Når SETI og Berkeley-univeristetet har valgt at involvere hele verden i den presserende opgave, skyldes det ikke mindst økonomiske motiver.
Millioner af computere over hele kloden står tændte og bruger strøm med screensavere, der viser flyvende møllehjul, nøgne kvinder og anden nyttesløs underholdning. Og hvorfor ikke drage fordel af klodens uudnyttede computerkraft, tænkte man.
"Dette projekt er allerede verdens største supercomputer. Vi er overvældede over den støtte, vi har fået fra folk. På to uger er vi nået lige så langt, som man vil kunne nå med én enkelt pc på 2.600 år", siger videnskabsmand og projektleder Dan Werthimer The Independent.
Sun Microsystems, Fuji og Paramount Pictures er blandt sponsorer i projektet, som kører til udgangen af år 2001. Bliver det din computer, som først siger BINGO, vil du blive krediteret for opdagelsen og udødeliggjort i universets historiebøger. Men vær tålmodig - Dan Werthimer er indstillet på, at det kan tage mellem 50 og 100 år at finde liv i rummet.

Find liv i rummet - http://setiathome.ssl.berkeley.edu/


Til SETI@home's danske hjemmeside
Til SETI@home's engelske hjemmeside


Z4451199 (Tilladelse til anvendelse af artikler er givet af Politiken og er gældende til den 1/8-2000)

Søg efter ET

Politiken 3 juni 1999, Computer side 15


Af Kim Ludvigsen
Nu kan man hjælpe med at søge efter ET eller andre rumvæsener, blot ved at installere en skærm-skåner. Skærmskåneren er udviklet på University of California, og udnytter den tid, man ikke selv benytter computeren, til at tygge sig gennem data, som stammer fra et stort radioteleskop i Puerto Rico.
Forskerne har længe søgt efter intelligent liv i rummet ved at søge efter kunstigt fremstillede radiobølger, men man får mange flere data, end man kan nå at behandle. SETI@Home, som den noget specielle skærm-skåner er blevet døbt, skulle gerne rette op på misforholdet og flerdoble forskernes nuværende computerkapacitet.
Skærmskåneren, der kan hentes fra http://planetary.org, sørger selv for at hente de data, der skal arbejdes med, og sender også automatisk resultatet tilbage til forskerne. Man kan deltage i projektet, uanset om man benytter Windows, Macintosh eller Unix.


Til SETI@home's danske hjemmeside
Til SETI@home's engelske hjemmeside


Z3853999 (Tilladelse til anvendelse af artikler er givet af Politiken og er gældende til den 1/8-2000)

Denne artikel har ikke direkte noget at gøre med SETI@Home, men viser/viste hvad danskerne selv har lavet af SETI-projekter.
Tvind's SETI-side er siden blevet taget af nettet, så den findes ikke længere!

Tvind jagter liv i rummet

Politiken 20 december 1998, 1. sektion side 6


Af Bjørn Lambek og Pernille Tranberg
"Er vi alene i universet?"
Dette essentielle spørgsmål har Tvind-samfundet sat sig for at hjælpe til med at besvare.
Klos op ad den 54 meter høje Tvindmølle i Ulfborg, har Tvind-samfundet derfor for nylig åbnet et amatør-observatorium med det formål at opfange signaler fra intelligent liv uden for jorden.
Observatoriet - der er døbt Tvind SETI Observatorium - er Danmarks første amatør-radioteleskop med en parabolantenne på fem meter i diameter. "Med den vil vi systematisk afsøge himmelhvælvet for radiosignaler, der måske netop nu sendes af sted i vores retning. Observatoriet vil blive åbent, så alle kan komme og lytte med. Hører vi noget, bliver det noget af en opdagelse", hedder det i præsentationen af Tvind SETI Observatorium på en nystartet internet-hjemmeside.
Observatoriet i Ulfborg er tilknyttet den private organisation The SETI League, der forsøger at samle radioteleskoper over hele jorden i ét fælles netværk.
"På denne måde kan vi i virkeligheden søge mere effektivt end langt større og dyrere professionelle radioteleskoper, fordi vi tilsammen konstant kan dække hele himmelhvælvet", oplyser Tvind på hjemmesiden.


Til SETI@home's danske hjemmeside
Til SETI@home's engelske hjemmeside


Z3283417 (Tilladelse til anvendelse af artikler er givet af Politiken og er gældende til den 1/8-2000)

På jagt efter rumvæsner

Politiken 13 august 1998, Computer side 3


Af Claus Paaske
Stil din computer til rådighed for et hold forskere og hjælp dem med at finde liv i rummet.
Lad din computer lede efter aliens i fremmede galakser, når du ikke selv bruger den. Det lyder som et nyt trivielt spil - det er det ikke.
Opfordringen er alvorligt ment og kommer fra et hold forskere ved University of California ved Berkeley.
Med hjælp fra Arecibo Observatoriets radio-teleskop i Puerto Rico søger astronomerne døgnet rundt efter radiosignaler i universet i håb om at finde tegn på intelligent liv andre steder i universet. Men analysen af data-materialet fra rummet kræver så stor computerkapacitet, at forskerne nu beder om hjælp fra computerejere over hele verden.
Projektet, SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) har kørt i seks år og ledes af astronomen Dan Werthimer, University of California ved Berkeley Men søgningen er ikke så grundig, som astronomerne kunne ønske sig:
- Den søgning, vi laver nu, er begrænset af computer-kraft, siger Werthimer til det videnskabelige tidsskrift New Scientist.
Og her kommer tusindvis af hjemmecomputere ind i billedet i forbindelse med projektet SETI@home. Omkring 110.000 computerejere har allerede meldt sig til.

EN LUNS DATA PÅ 250 KB OM UGEN

- Med SETI@home bliver vi i stand til at kigge efter mange flere forskellige slags radiosignaler, end vi hidtil har været, siger Dan Werthimer.
Med tusinder af hjemmecomputere til rådighed vil forskerne blive i stand til at gøre søgningen mere følsom og dermed opfange flere signaler - og samtidig have kapacitet til at analysere materialet.
SETI@home-deltagerne vil via nettet modtage software, der er designet til at analysere de radio-data, som Arecibo Observatoriet henter ned fra himmelrummet. Derefter vil der blive sendt en luns data på 250 kb til computeren , som den tygger sig igennem, mens dens ejermand er nede i kiosken efter cola eller er gået i seng.
Med et typisk modem vil det tage et par minutter at downloade de 250 kb data, og analysearbejdet vil tage et par dage, hvis computeren får lov at arbejde med det døgnet rundt. Ellers kan det tage op til en uges tid.
Med til softwaren hører forskellige skærmbilleder, der viser, når computeren er på selvstændigt, videnskabeligt arbejde. For eksempel et billede af, hvor i universet den er engageret.

JORDBOER MED PÅ DEN INTERGALAKTISKE WEB

Desværre, får deltagerne ikke direkte besked, hvis computeren falder over livstegn fra E.T. eller nært beslægtede. Når data-lunsen er analyseret sendes den tilbage til SETI-instituttet, hvor en central computer undersøger, om der var gevinst. Derefter skal den rette computerejer nok få besked, lover Dan Werthimer.
SETI@home projektet koster godt 300.000 dollars, og Dan Werthimer mangler stadig at rejse omkring 200.000 dollars. Han er ikke i tvivl om, at det vil lykkes inden årets udgang.
Han mener også, at en eller anden, et eller andet sted, vil finde tegn på extraterrestrial liv i hans egen livstid:
- Mit syn er, at der er liv derude. Det ville være bizart, hvis vi er de eneste i universet, og jeg tror på, at vi en dag kommer med på de intergalaktiske civilisationers web, siger han.
Interesserede kan tilmelde sig SETI@home på:
http://setiathome.ssl.berkeley.edu


Til SETI@home's danske hjemmeside
Til SETI@home's engelske hjemmeside


Med hjemmecomputeren på jagt efter intelligensvæsener

Computerbladet Alt om Data havde i deres oktober-nummer (17. årgang, nr. 10/99, 23/9 - 20/10) på side 82 denne helsides artikel


"Hvor mødes vandbaserede intelligente civilisationer? Omkring vandhullet, naturligvis! Og vandhullet er et godt og pænt afgrænset frekvensområde at begynde søgningen. Vi kan altid udvide området senere."

Sådan lyder ræsonnementet bag valget af frekvensområdet, hvor SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) holder udkik efter radiosignaler fra udenjordiske intelligensvæsener.

Hydrogengas (H) udsender radiosignaler med en frekvens på 1,42 GHz. Hydroxyl (OH) udsender signaler på frekvensen 1,64 GHz. Tilsammen udgør H og OH formlen for vand (H2O). Området mellem disse to frekvenser er et relativ støjfrit område, som kaldes vandhullet.

Der er på internationalt plan skabt enighed om at undgå udsendelse af radiosignaler på området mellem 1420 Mhz og 1427 Mhz. Derfor er dette område et særlig egnet område at lytte til, i forsøget på at skelne mellem baggrundsstøj og signaler udsendt af intelligensvæsener.

Signaldataene hentes ned ved hjælp af det store Arecibo Radioteleskop, som befinder sig i det nordvestlige Puerto Rico. Som det snusfornuftigt siges, kan vi forvente to mulige typer af signaler. Signaler, der specielt er afsendt for at gøre andre civilisationer opmærksomme på afsenderen, og signaler, der blot er lokale, dagligdags signaler, der lækker ud i rummet som støj. Svarende til vores radio, tv og radar.

Masser af liv derude, måske ...

Er tanken om intelligensvæsener på andre planeter i det hele taget realistisk? Som svar på et sådant spørgsmål præsenterer SETI os for statistik som denne: Vores sol er blot én ud af Mælkevejens 400 milliarder stjerner. Og Mælkevejen er blot én af mange milliarder galakser i universet. Derfor burde der være masser af liv derude.

En så solidt begrundet tro på liv derude er der god brug for. Aflytningen af rummets signaler i selv et smalt frekvensområde afføder bjerge af signaler, der skal analyseres af computere. SETI har et beskedent budget og tilsvarende beskedne computere, så de tænkte som så: Der er tusinder af hjemmecomputere, der i timevis ikke foretager sig andet end at køre pauseskærme. Hvis de i stedet kørte et program, der via Internet henter SETI-data, analyserer dem og sender resultatet retur, kunne mængden af analyserede data bringes betragteligt op. Ikke mindst hvis det blev et populært projekt, og der kunne rekrutteres stabile deltagere.

Vi kan alle hjælpe til

Ideen er realiseret under navnet SETI@home. Databehandlingsforløbet er som følger. På Arecibo-teleskopet i Puerto Rico registreres radiosignalerne på tape (35 GB pr. dag). Disse bånd sendes dagligt med almindelig post til SETI-instituttet i Berkeley, hvor dataene splittes op i bidder á 250 Kb. Deltagerne i SETI@home-projektet downloader disse databidder og lader deres SETI-pauseskærm analysere dem, når deres computer alligevel ikke har noget at lave. Når en databid er analyseret, afleveres resultatet via Nettet, og en ny bid downloades. Analyseprogrammet kører automatisk på hjemmecomputeren, når denne ikke bruges, og lukkes automatisk, når computeren skal bruges til andet arbejde. Helt som en almindelig pauseskærm. Programmet har et farverigt og science fiction-agtigt udseeende og vil alene i kraft heraf tiltale mange.

SETI@home-pauseskærm

Hvad søges der efter?

Hvad kigger analyseprogrammet efter i de mange data? For det første signaler, der er væsentligt kraftigere end baggrundsstøjen. For det andet signaler, der i løbet af en 12-sekunders periode dukker op, bliver stærkere, derefter svagere og tilsidst forsvinder. Da teleskopet er ubevægeligt, og jorden som bekendt roterer, tager det et objekt på himlen 12 sekunder at passere teleskopets fokuseringspunkt. SETIs hjemmeside beskriver alt dette i interessante og læseværdige detaljer, der gør deltagelse i projektet yderst velegnet for skoler og gymnasier.

Hvis ens pauseskærm opdager et lovende signal, starter en grundig proces, der frasorterer tekniske kontrolsignaler (fra teleskopet), signaler af jordisk oprindelse eller stammende fra satellitter eller fly. Overlever det fundne signal denne sortering, vil SETI-folkene anmode om tilladelse til at bruge teleskopet til at kigge nærmere på det område, signalet kom fra. Hvis signalet genfindes, vil andre astronomer og teleskoper blive inddraget. I sidste ende vil man kunne meddele den akademiske verden, at der er fundet noget af væsentlig interesse, og den lykkelige ejer af den involverede pauseskærm vil blive nævnt som medopdager.

SETI@home startede i 1996 og gik i drift i foråret 1999. Deres hjemmeside findes på adressen www.setiathome.ssl.berkeley.edu. SETI-instituttet kan findes på adressen www.seti-inst.edu/.

Man kan deltage i projektet som enkeltperson eller som del af en gruppe. Følgende platforme kan anvendes: Windows, Macintosh, UNIX, OS/2, BeOS, Mac OS X Server og OpenVMS.
-FEC


Til SETI@home's danske hjemmeside
Til SETI@home's engelske hjemmeside